Després d'abandonar el niu

La biologia de la reproducció

La vida després d'abandonar el niu

Els pollets :

Quan el pollets tenen entre tretze i disset dies de vida, abandonen el niu per no tornar-hi més. Des del seu naixement han estat cuidats pels seus pares que els han alimentat, netejat, donat escalfor i protegit gairebé les vint-i-quatre hores del dia. Arribat el moment, el poll surt volant del niu seguint el pare o la mare. El més extraordinari és que vola sense haver fet mai cap intent previ. Tots els pollets segueixen el mateix patró de comportament. Durant els primers dotze, tretze o catorze dies, el poll rep l'aliment a l'interior del niu. Quan està prou desenvolupat, treu el cap pel forat de la caixa i espera el menjar amb el cap a fora. Davant d'aquest fet, els pares ja no entren tant sovint a l'interior de la caixa per alimentar a la resta dels seus germans. Pel que he pogut observar, són els pollets més desenvolupats els que primer s'atreveixen a treure el cap i no deixen que els altres ho facin, la qual cosa els dóna un avantage evident a l'hora de rebre l'aliment. Una vegada el pollet ha arribat a aquesta situació no tarda més de vint-i-quatre hores a abandonar el niu. El procés es tornarà a repetir tantes vegades com pollets tingui la posta. La frequència dels abandonaments és irregular. L'espai de temps més breu ha estat de vint-i-cinc minuts (entre el penúltim i l'últim poll de la primera posta) i el més llarg, de 50 hores. És a dir, els pollets abandonen el niu un a un, de més desenvolupat a menys desenvolupat, i sense que es pugui preveure amb exactitud en quin moment ho faran.

El que he exposat fins aquí es producte de l'observació. Del que succeix fora del niu no he tingut la capacitat de fer-ne un seguiment continuat i només n'he pogut veure fragments. D'aquests fragments, la majoria no corresponen a la família estudiada sinó de pollets de postes d'altres caixes presents al jardí.

 

Quan un pollet abandona el niu és conduït, per un dels seus progenitors, cap un lloc proper on estigui protegit de possibles depredadors. Normalment arbres o arbusts amb ramatge espès on puguin ocultar-se. En aquest lloc es reuniran, un rere l'altre, tots els pollets. Mentre quedi algun poll al niu, el pare i la mare han de compatibilitzar la feina de continuar alimentant els que queden al niu amb la feina de vigilar i alimentar els que ja l'han abandonat. Els primers dies fora de la caixa niu, els pollets continuen depenent de forma gairebé absoluta dels pares. A partir del tercer o quart dia, els pares comencen a deixar-los sols breus espais de temps. Aquest extrem l'he pogut deduir a partir del que ha passat al final de la segona posta. Des que el darrer pollet de la segona posta va abandonar el niu, el mascle es va dedicar a netejar-lo (treure excrements) i va començar a aportar materials, que se sumen als que ja hi havien, per construir-ne un altre. En aquests tres dies, la femella no va fer acte de presència. Al quart dia, la femella apareix però en un espai de temps molt breu. El cinquè dia, la femella ja dedica una mica de temps a aportar materials al niu i, en un moment donat, apareix acompanyada d'un dels pollets. Després d'això, la femella abandona el niu i no torna a aparèixer fins l'endemà. En el dies posteriors, la presència de la femella en tasques de rehabilitació del niu va en augment. De tot plegat, dedueixo que a mesura que passen els dies, el polls necessiten menys atencions i la femella els va abandonant de forma progressiva. Durant aquests dies, els pares els ensenyen tot el que els permetrà ser autònoms. En aquest sentit, he pogut comprovar com els pares els condueixen als llocs on poden obtenir menjar. Els enregistraments que figuren a la dreta d'aquesta pàgina són exemples d'aquest fet.

Imatges d'un pollet que fa pocs dies que acaba d'abandonar el niu. Les imatges van ser obtingudes a primera hora del matí. Es probable que hagués passat la nit en l'arbust on apareix.

Els pollets que ja han abandonat el niu, hi tornen?

Hem pogut comprovar que alguns pollets de postes anteriors visiten, en diferents ocasions, els nius on han nascut. També hem pogut observar com eviten el contacte tant amb la parella reproductora com amb els pollets que es puguin trobar a l'interior.

En el següent vídeo es pot veure com un pollet visita el niu on ha nascut que en aquest moment està ocupat pels polls d'una altra posta. Entre altres trets, es coneix que és un poll de poques setmanes per la coloració groga del bec.

Una vegada han abandonat el niu, els pollets tenen molt poques possibilitats de sobreviure

Fora del niu, una vegada ha passat el període de 5 a 10 dies que els pares els cuiden i els ensenyen a procurar-se aliment, els pollets tenen una esperança de vida molt petita. Aquesta afirmació no es basa en cap estudi ni recerca, és un raonament producte de la lògica. Al jardí on s'ha fet aquest treball hi ha dues parelles reproductores de pardal comú i 10 parelles de pardal xarrrec. La parella estudiada ha criat amb éxit, des de mitjans del mes d'abril fins a finals del més d'agost, un total de 12 pollets. L'altra parella de pardals comuns que habitava la caixa niu anomenada caixa"NO", va fer quatre postes i, en el mateix període, va criar amb èxit entre 15 i 20 pollets. És a dir, aquest any, el nombre de pardals comuns s'ha multiplicat per vuit. Si tots els pollets aconseguissin arribar a l'edat adulta i tenint en compte que almenys fa 15 anys que hi ha caixes niu al jardi, això voldria dir que la població de pardals seria tant gran que es menjarien totes les collites de cereal i constituirien un problema molt seriòs per l'agricultura. Extrapolant aquests resultats a nivell mundial, voldria dir que la població mundial de pardals comuns es multiplicaria per 5, 6, 7 o 8 cada any. No existeix cap espècie animal que tingui aquest ritme de creixement anual. Per contra, els darrers estudis afirmen que la població mundial de pardal comú està disminuint, sobretot a les ciutats. Això significa que són molt pocs els que arriben a l'edat adulta i es considera que són adults quan tenen un any de vida. Per tant, es produeix una gran mortaldat de pollets. No en sabem les causes però podem pensar en depredadors nocturns com el gamarús i l'òliva, diürns com el xoriguer, l'esparver i el falcó; la climatologia (quan arriben les primeres freds) i la falta de menjar en el període invernal. En tot cas, aquest pot ser el tema per un altre treball.

Conclusions d'aquest apartat

Els pollets abandonen el niu quan tenen entre 13 i 17 dies de vida.

Abandonen el niu seguint el pare o la mare.

Volen per primera vegada sense haver fet cap intent de prova. La distància recorreguda en aquest primer vol, no supera els 30 o 40 metres.

Abandonen el niu d'un en un. No l'abandonen en grup.

El pollet més desenvolupat és el primer en abandonar-lo. El pollet menys desenvolupat és l'últim a fer-ho.

La freqüència dels abandonaments és irregular. Poden passar més de dos dies entre l'abandonament del niu del primer i el darrer poll. No es pot preveure amb exactitud el moment en què ho faran.

Quan abandonen el niu, es queden en un lloc proper amagats de possibles depredadors.

Els pares cuiden els pollets que han abandonat el niu durant un període de temps de cinc a deu dies.

Els primers dies, després d'abandonar el niu, depenen de forma absoluta dels pares.

Els pares els ensenyen on i com aconseguir menjar.

Els primers dos o tres dies després d'abandonar el niu, el mascle i/o la femella dediquen tot el seu temps a cuidar els pollets fora del niu. A partir del tercer o quart dia, els pares comencen a deixar-los sols breus espais de temps.

Els pollets s'agrupen amb els d'altres nius i formen grups nombrosos. Moltes de les activitats quotidianes com alimentar-se, jugar i dormir, les fan en grup.

Quan ja tenen varies setmanes de vida, alguns d'ells tornen a visitar el niu on han nascut.

Fora del niu i sense la tutela dels pares, els pollets tenen una esperança de vida molt petita.

 

  • Abandonen el niu quan tenen entre 13 i 17 dies de vida.
  • Abandonen el niu seguint el pare o la mare.
  • Volen per primera vegada sense haver fet cap intent de prova.
  • Abandonen el niu d'un en un. No l'abandonen en grup.
  • El pollet més desenvolupat és el primer en abandonar-lo. El pollet menys desenvolupat és l'últim a fer-ho.
  • Poden passar més de dos dies entre l'abandonament del niu del primer i el darrer poll.
  • Quan abandonen el niu es queden en un lloc proper amagats de possibles depredadors.
  • Els pares cuidaran d'ells, fora del niu, entre cinc i deu dies.
  • Els primers dies depenen de forma absoluta dels pares.
  • Els pares els ensenyen on i com aconseguir menjar.
  • Quan ja tenen varies setmanes de vida, alguns d'ells tornen a visitar el niu on han nascut.
  • Fora del niu i sense la tutela dels pares, tenen una esperança de vida molt petita.

Imatges de la vida dels pollets després d'abandonar el niu

Aquesta escena correspon a un capvespre de finals de maig i en ella s'hi pot veure com una mare alimenta a dos pollets que ha portat a una menjadora que vaig instal·lar al jardí. A banda de tenir més facilitats per alimentar-los, la mare els portava cada tarda a la menjadora per ensenyar-los a menjar tots sols.

Imatges obtingudes al mateix lloc que les anteriors amb un dia de diferència. No puc assegurar si es tracta de la mateixa família que apareix a les imatges anteriors però és força probable perquè vaig poder observar que durant varis dies, al capvespre, es repetia el mateix ritual.

Copyright © All Rights Reserved