Introducció

Estudi de la reproducció del pardal comú

INTRODUCCIÓ

Objectiu:

la descoberta

Metodologia

Aquest treball té com a objectiu estudiar com efectua el procés de reproducció el pardal comú (passer domesticus). El fet que jo visqui en un entorn rural on aquesta au és gairebé present a tot arreu ha estat un dels factors que més ha influït en l’elecció d’aquest tema. Des de fa molt temps, al jardí de casa hi ha caixes on aquests ocells cada any hi fan niu i s’hi reprodueixen. Des de molt petit he observat, sobretot a la primavera, la gran feinada que representa per aquestes petites aus alimentar i tenir cura dels polls: els constants viatges per alimentar-los, els crits d’alarma davant la presència de depredadors, etc. Parant l’orella, havia escoltat els crits dels polls demanant menjar quan detectaven la presència d’alguns dels progenitors. Entrant o sortint de casa no era extrany trobar-se cloves d'ou pel terra o algun pollet que havia caigut del niu. És a dir, havia observat el que succeïa des de fora però sempre m’havia preguntat que passava a l’interior d'aquells nius. Trobar respostes a aquesta pregunta és el que ha motivat aquest treball, la realització del qual m'ha permès descobrir el que succeeix cada primavera i estiu a dins d’aquelles caixes.

El mètode de treball que s'ha fet servir ha consistit en construir caixes niu, idear i instal·lar-hi un sistema per poder observar el seu interior, col·locar les caixes en els llocs que es van considerar més adients i esperar que una o més parelles d’aquesta espècie decidissin fer-hi el seu niu. Quan s'ha produit aquest fet, s'han enregistrat les imatges i, per últim, se n'ha fet l’anàlisi per obtenir-ne la informació i extreure’n les conclusions. De forma paral·lela, s'han agafat ous d'un niu que no formava part del projecte i s'han incubat de forma artificial. Dins de la incubadora, s'ha enregistrar el procés d'eclosió que no s'ha pogut veure en estat natural.

Per poder saber característiques físiques dels ous com les dimensions i el pes, s'ha hagut d'accedir al niu i procedir a la seva manipulació. Això també ha passat quan s'ha estudiat l'evolució del pes dels pollets durant el seu procés de creixement. Sóc conscient que aquestes accions han comportat una intrusió a la natura i, inevitablement, s'han causat molèsties a aquests éssers vius, però s'ha intentat que l'impacte de la recerca sigués el menor possible i que no perdurés en el temps.

 

Copyright © All Rights Reserved