La col·locació

Les caixes Niu

Ubicació i col·locació de les caixes niu

Les set caixes niu :

Una vegada es van tenir les set caixes niu construides amb les càmeres instal·lades i funcionant, va arribar l'hora de col·locar-les. Abans es van haver de fer les proves per assegurar-se que el sistema de enregistrament d'imatges funcionava correctament, que arribava prou llum a l'interior de les caixes, que la càmera filmés objectes a 4 o 5 centímetres de distància. Això es va provar amb les caixes a prop de l'ordinador, a un metre o metre i mig de distància. Quan es va comprovar que tot funcionava de forma correcte, llavors es van treure les caixes a l'exterior. D'aquesta manera es va provar el funcionament amb les càmeres a una distància equivalent a la que es necessitava. També es va comprovar si les càmeres, que estan dissenyades per funcionar a l'interior, funcionaven a l'exterior. Cal tenir en compte que aquestes proves es van fer durant els mesos de gener i febrer i que durant les nits s'assolien temperatures inferiors als 0 graus centígrads. Els problemes van apareixer més pel costat de la distància entre càmera i ordinador que no pas per qüestions de temperatura. Quan els problemes es van resoldre, es va haver de decidir l'emplaçament. Com que 7 caixes donen per molt, es va intentar repartir-les per diferents indrets del jardi, la casa i en una parcela que es troba al costat. L´única limitació era que l'ordinador que controlava la càmera o càmeres, no podia estar allunyat més de 12 o 15 metres de la caixa. Es va decidir posar-ne dues en un atmetller proper a la casa on no hi havia vist mai cap niu. Aquestes dues caixes reben el nom de caixa 1 i caixa 2 i es poden veure en la fotografia següent:

Tres caixes més les vaig col·locar al balcó de la meva habitació. En aquest balcó ja fa anys que hi ha una caixa niu que cada primavera és ocupada per una família de pardal comú. Aquestes tres caixes, que reben el nom de caixa 3, caixa 4 i caixa 5, són les que es poden apreciar a la següent fotografia:

Les dues últimes caixes, estan situades en dos pins del jardí on ja hi havia, des de feia anys, altres caixes habitades. Aquestes caixes numerades com a caixa 6 i caixa 7 es poden veure a la fotografia que es troba al peu d'aquest text. Per col·locar aquestes dues caixes vaig necessitar l'ajut de la família ja que vaig decidir que les posaria a uns 6 metres d'alçada. El meu oncle Lluís va ser l'encarregat de subjectar-les als pins, fet que es pot apreciar a la fotografia que apareix en aquest pàgina i a les fotografies de la part inferior de la columna de la dreta.

  • La caixa 1 va ser col·locada el dia 26 de gener en un ametller. Es troba a 5 metres d'alçada i ha estat visitada per mallerengues blaves i pardals xarrecs però no ha estat utilitzada per fer-hi niu.

 

  • La caixa 2 també va ser col·locada el dia 26 de gener en el mateix ametller que la caixa 1 i a la mateixa alcada. Visitada per diferentes aus però cap hi ha fet niu.

 

  • La caixa 3 va ser col·locada el dia 9 de març en un balcó a 6 metres d'alcada. Pardals comuns van començar a fer-hi el niu però la van abandonar abans d'acabar-lo.

 

  • La caixa 4 ha esta l'única que ha acollit el niu d'una parella de pardals que entre el 17 d'abril i el 2 d'agost han realitzat tres postes i han criat un total de 12 pollets. També va ser col·locada el dia 9 de març en el mateix balcó que les caixes 3 i 5.

 

  • La caixa 5 va ser col·locada el dia 4 d'abril en el mateix balcó que les caixes 3 i 4. Els pardals comuns van començar a fer-hi el niu però el van abandonar a mig fer.

 

  • La caixa 6 va ser col·locada el dia 27 de març en un pi bord a 6 metres d'alçada. No hi ha constància que hi hagi entrat mai cap au.

 

  • La caixa 7 també va ser col·locada el dia 27 de març en un pi bord situat a poca distància de l'anterior. Ha estat visitada per pardals xarrecs però no ha estat utilitzada per fer-hi niu.

Col·locació de les caixes 3, 4 i 5

Les caixes 3 i 4 es van col·locar el dia 9 de març en un balcó que es troba a 6 metres d'alcada. La caixa número 5 es va col·locar el dia 4 d'abril en el mateix balcó que les dues anteriors.

Aquesta quantitat de caixes respon a la meva idea que com més caixes pogués posar, més probabilitats tindria que alguna parella de pardals decidís fer-hi el seu niu. Cal tenir present que en aquesta fase del projecte el meu màxim objectiu era minimitzar els risc que suposava que les caixes niu no fossin ocupades.

 

i al final, quantes caixes varen ser ocupades pels pardals?

El resultat final respecte de l'ocupació de les caixes és una mica pobre. Cal tenir en compte que en el lloc on hi ha les caixes niu que formen part d'aquest treball també hi ha una vintena de caixes més que ja fa anys que hi són. Entre aquestes, l'ocupació és gairebé total. La imatge de l'esquerra correspon a una d'aquestes caixes ocupada, com es pot veure per una família de pardals xarrecs (passer montanus). Per tant, la poca ocupació de les caixes niu construides pel treball no es pot atribuir a un excés d'oferta de caixes.

En concret, fins avui, el resultat és el següent: de les set caixes només n'hi ha una que ha estat utilitzada per fer-hi el niu i reproduir-s'hi. Les altres 6 caixes han estat visitades per diferents tipus d'aus com mallerengues, pardals xarrecs i els mateixos pardals comuns. En Algunes d'aquestes van començar-hi la construcció del niu però en cap d'elles varen arribar a acabar-lo. La caixa més exitosa ha estat la número 4. En aquesta caixa, els pardals van fer-hi el primer niu molt aviat. Del dia 5 d'abril al 19 de maig una parella de pardals comuns varen criar quatre pollets. El mateix dia 19 de maig, poques hores després que el darrer pollet abandonés el niu, la caixa número quatre va tornar a ser ocupada per una altra parella de pardals. En aquesta ocasió també van criar quatre pollets el darrer dels quals va abandonar el niu el dia 27 de juny. El 4 de juliol va començar la tercera posta que va donar com a resultat quatre pollets l'últim dels quals va abandonar el niu el 2 d'agost.

.

 

TAULA 1: OCUPACIÓ DE LES CAIXES NIU

 

 

Caixa número 1

Visitada per mallerengues i pardals xarrecs en vàries ocasions però cap hi va fer niu

Caixa número 2

Visitada per pardals xarrecs. Hi varen introduir herbes. Cap hi va fer niu.

Caixa número 3

Els pardals comuns hi varen fer niu però un cop fet el varen abandonar.

Caixa número 4

Els pardals comuns hi han efectuat tres postes de 6 ous cada una. A les tres postes van sobreviure 4 pollets que varen abandonar la caixa volant.

Caixa número 5

Els pardals comuns varen començar a fer-hi niu però no el varen acabar. Ha quedat a mig fer.

Caixa número 6

Visitada pels pardals xarrecs però no hi han fet niu. Està buida.

Caixa número 7

No tenim constància que hi hagi entrat mai cap au.

 

 

 

Aquestes dades corresponen a la ocupació de les caixes en el període comprès entre l'1 de Febrer i el 31 d'agost de 2013

 

 

Col·locació de les caixes 6 i 7

En aquesta columna es poden veure fotografies de la col·locació de les caixes 6 i 7. Aquestes dues caixes es van col·locar en uns pins bords a una alçada de 6 metres.

Galeria d'imatges

Feu clic a sobre de la fotografia per veure-la ampliada. Fotografies de la col·locació de les caixes número 5 i número 6.

Copyright © All Rights Reserved