La instal·lació

Estudi de la reproducció del pardal comú

Durant el període en què aquestes petites aus realitzen el seu procés de reproducció jo estic a l'institut i quan sóc a casa no disposo de temps suficient per realitzar una observació continuada. Aquesta circumstància i el fet que la majoria del procés es produeix dins del niu, em va fer veure que necessitava mitjans tècnics adequats per realitzar l'observació i enregistrar les imatges (càmeres i ordinadors). Els mitjans més assequibles han estat les webcams i els ordinadors domèstics. L'ús d'aquests dispositius plantejava un seguit de condicionants que han influit de forma notable en la realització del treball. Entre els més importants, cal esmentar els següents:

  • La càmeres (les webcams) no poden estar allunyades més de 10 o 12 metres de l'ordinador (tot i fent servir cables allargadors amplificadors). La qual cosa obliga que tota la instal·lació ha d'estar situada molt a la vora de la caixa niu.
  • Un ordinador domèstic normal no pot gestionar més de dos o tres càmeres web al mateix temps, sobretot si aquestes càmeres necesiten allargadors que disposin de circuits amplificadors. Aquest fet obliga, si vols vigilar vàries caixes, a dedicar-hi vàris ordinadors.
  • Les imatges ocupen molta memòria. La capacitat de les memòries externes (discs durs) dels ordinadors domèstics és limitada. No permeten emmagatzemar enregistraments continuats (14 o 16 hores diàries) durant 3 mesos. Aquesta limitació és pot solventar afegint al sistema informàtic més memòria externa, per exemple, un disc dur extern.
  • No he pogut trobar cap webcam, a un preu raonable, que permetés enregistrar imatges en la foscor (visió nocturna per infraroig). Aquesta limitació m'ha resultat insalvable. En absència de llum, no he pogut enregistrar cap imatge a l'interior de les caixes.

 

En principi, el maquinari de la instal·lació és molt simple: està format per la càmera, el cable i l'ordinador.

 

Esbós de la instal·lació de la caixa número 4 que és la que ha estat ocupada des del 5 d'abril. Des d'aquesta data fins el 2 d'agost, dues parelles de pardals hi han criat un total de 12 pollets.

 

La fotografia mostra la situació de les caixes niu número 3, 4 i 5. Estan col·locades en un balcó que dóna a ponent a una alçada de 6 metres del terra.

La caixa que no havia de formar part d'aquest projecte. La caixa "NO"

A mitjans del mes de juliol i amb l'evidència que només una de les set caixes niu havia estat ocupada, es va decidir posar una càmera a una de les caixes que ja feia anys que es trobava en aquest balcó. Es tracta de la caixa niu que anomenarem "Caixa NO". Aquesta caixa té unes característiques semblans a les que s'han construit per aquest projecte però no té l'habitacle per allotjar-hi la càmera. Quan es va prendre aquesta decisió, en aquesta caixa, s'estava produint l'eclosió dels ous d'una de les niuades. Per aquest motiu, es va decidir no manipular-la i per tant, no posar-hi càmera a l'interior. El que es va fer és construir una caixa on camuflar-hi la nova càmera i col·locar-la de tal manera que enregistrés el que passés a l'entrada. Al croquis de la figura es pot veure la situació de les quatre càmeres situades al balcó: les tres construides pel projecte i la caixa NO, incorporada més tard. També es pot apreciar la disposició del cables de connexionament i la situació dels dos ordinadors a l'interior d'una de les habitacions.

A la fotografia es pot veure la caixa NO i la caixa construida per contenir la càmera. Aquesta té una forma semblant a una caixa niu però amb una orifici d'entrada molt més petit. La parella de pardals que ocupaven aquesta caixa van tolerar, sense mostrar cap canvi en el seu comportament, el fet de tenir una càmera a 15 centímetres de l'entrada. A la fotografia també es pot veure la femella.

Galeria d'imatges

Feu clic a sobre de les fotografies per veure-les ampliades

Copyright © All Rights Reserved