Després de la posta comença un període de temps d'una durada que pot variar entre els catorze i els setze dies en què els ous necessiten atencions de forma gairebé contínua. Els pares són els encarregats de realitzar aquesta tasca. Ells han de proporcionar-los escalfor i han de controlar la posició i la humitat. Per aconseguir-ho, hi ha dies que, entre tots dos, arriben a passar més de 18 hores a l'interior del niu.
Els ous necessiten escalfor per tal que es desenvolupi l'embrió. La calor passa dels pares als ous per contacte directe. És a dir, el pare o la mare es posen damunt seu i es queden en aquesta posició tant temps com faci falta. A les primeres postes, durant la primavera, la transmissió de calor per radiació no és important però a les postes que es produeixen als mesos més calorosos, té certa importància. Aquest fet farà que a la tarda dels mesos de juliol i agost hi haurà moments en què no caldrà incubar perquè l'escalfor que prové de l'exterior ja és suficient. Aquest fet es pot apreciar en la gràfica de la figura:
Aquesta gràfica correspon al temps (en minuts) que el mascle i la femella van passar dins del niu durant el període d'incubació dels ous de la tercera posta. Aquest període correspon a l'interval de temps que va des del dia 1 al dia 17 de juliol de 2013, ambdós inclosos. El fet més evident és que la incubació és duta a terme de forma majoritària per la femella que durant aquesta fase, passa la nit a l'interior de la caixa niu. Per aquest motiu, a primera hora del matí i a darrera hora de la tarda la gràfica mostra valors elevats, just el contrari del mascle que no passa cap nit al niu. No disposem de càmeres que permetin la visió en absència de llum i per aquest motiu no podem afirmar si, durant la nit, la femella està tota la estona covant o també fa altres tasques. Creiem que durant la nit, la femella no l'abandona en cap moment. Si continuem amb l'anàlisi de la gràfica, es veu que a mesura que passen les hores la presència al niu disminueix. Aquest fet s'explicaria per l'augment de la temperatura ambient. A mesura que la temperatura ambient augmenta, el temps que cal covar els ous per mantenir-los calents, disminueix. A partir de les set de la tarda, la temperatura disminueix i cal dedicar molt més temps a covar. Cal tenir en compte que la caixa es troba en una paret que dóna a ponent la qual cosa vol dir que al matí li toca l'ombra i a la tarda la temperatura assoleix valors entre els 30 i 35 graus.
A la gràfica següent es pot comprovar com la femella porta el pes de la incubació. També es pot veure com el temps que el mascle passa a l'interior del niu no varia gaire durant tot aquest període. Un altre fet és que el temps que la femella passa a l'interior del niu augmenta al mateix ritme que aumenta el tamany de la posta. Quant la posta arriba a la fi, el temps s'estabilitza. Per analitzar aquestes dades cal tenir present que durant el període de la posta i de la incubació es continuen fent aportacions de materials per acabar la construcció del niu.
Un altre aspecte a considerar és que mouen els ous cada vegada que hi ha un canvi de torn per covar. Com ja s'ha esmentat abans, la incubació es fa de forma paral·lela a la construcció del niu. Sovint es dóna el cas que la femella està covant a dins del niu i arriba el mascle portant plomes, pel o herbes i per poder entrar al niu a col·locar-les, primer ha de sortir la femella i llavors pot entrar. Un cop a dins, poden donar-se dues situacions: que el mascle es quedi covant i la femella pugui abandonar el niu una estona o que després de deixar el material al niu, l'abandoni i la femella torni a entrar per seguir covant. El que és gairebé segur és que, tant si es queda un o l'altre, el que faran serà moure els ous. La majoria de les vegades, el fet de girar els ous és fa quan entren (abans de situar-se a sobre). El gir dels ous es produeix varies desenes de vegades al dia. Hi ha evidència que els giren cada vegada que es fa un canvi de torn. Això es pot afirmar perquè cada vegada que abandonen el niu es pot observar que la disposició dels ous, dins del niu, ha variat. El canvi de posició, a vegades és gairebé imperceptible i en altres ocasions és força evident.
En aquestes imatges és pot apreciar com la femella està covant el ous i, al mateix temps, fa una mica d'endreça a l'interior del niu.
En aquestes imatges es pot veure com el mascle està covant els ous i com surt del niu. De forma momentània, els ous es queden sols. És pot apreciar que hi ha 6 ous a l'interior del niu.
El període d'incubació, juntament amb el de la posta, és un dels que més m'ha costat d'estudiar. No és que el comportament d'aquestes aus difereixi gaire del de les altres espècies. La dificultat ha estat deguda al costum que tenen de tapar el niu de forma gairebé complerta. Aquest comportament ha impedit que pogués enregistrar un nombre suficient d'hores que permetessin fer-ne un anàlisi més acurat. El problema rau en que, en aquesta fase, el niu té una "teulada" que impedeix la visió del seu interior des de la part superior. És a dir, la ubicació que vaig triar per la càmera ha resultat no ser la més adient ja que, en aquest període, no permet saber el que passa a l'interior del niu. D'aquest fet vaig aprendre que la propera vegada s'havia de modificar el disseny de la caixa niu. Una ubicació a la part frontal, més propera al forat d'entrada, seria l'única que permetria un cert grau de visió
En aquesta fase, els pares han de tenir cura dels ous vigilant:
Copyright © All Rights Reserved