Extra Bonus

Els altres ocells del jardi

Les mallerengues: la blava i la carbonera

Tot i que els meus esforços han estat dirigits a l'estudi del pardal comú no he pogut evitar fixar-me en la resta de les aus que hi ha al jardí.

Durant els mesos de novembre i desembre de l’hivern passat vàrem col·locar una menjadora al jardí on hi posem escaiola (Phalaris canariensis). Durant els mesos d’hivern, atrets per l’aliment, vam tenir ocasió de veure com diferents tipus d’ocells venien a alimentar-se. Vam poder veure i fotografiar mallerengues carboneres, mallerengues blaves, verdums, tórtores turques, pardals xarrecs i pardals comuns. Quan va arribar la primavera, algunes d’aquestes aus van fer el niu al jardí. Algunes van aprofitar les caixes existents per fer-lo al seu interior. L’oferta de caixes era variada, a banda de les set caixes que formen part d’aquest treball de recerca (posades entre els mesos de gener i març) hi havia divuit caixes més que ja fa varis anys que es troben allà i on ja hi han fet niu moltes vegades. Entre les aus que van preferir fer el niu a l’interior d’una caixa hi ha els pardals xarrecs, els pardals comuns i les mallerengues blaves. La tórtora turca va fer el niu entre les fulles d’una palmera. Desconec si aquesta espècie té per costum fer niu a l’interior de forats o en llocs tancats però encara que així fos, les caixes no estaven preparades per acollir aus d’aquesta mida. No es va trobar cap niu de verdums ni de mallerengues carboneres. Com ja he dit en un altre apartat, de les set caixes que formen part d’aquest treball només una va ser utilitzada per reproduir-se. Entre els mesos d’abril i juliol, una parella de pardals comuns va fer tres postes a l’interior de la caixa número 4 instal·lada en la barana d’un balcó.

Una parella de mallerengues blaves van fer el niu a l’interior d’una caixa que no formava part d’aquest projecte. Es tracta d’una caixa cilíndrica feta amb PVC i recoberta amb una làmina de suro que li proporciona aïllament tèrmic. La caixa està ubicada en una paret que dona a ponent i penjada d’un suport del pal d’una antena de televisió. Es la caixa que es pot veure a la fotografia que encapçala aquest text i també al video que es mostra a continuació.

 

 

Les mallerengues carboneres van ser els primers ocells que van venir a menjar a la menjadora. També van ser les primeres a entrar a una caixa niu de les que formen part d'aquest projecte. Quan encara estava fent proves vaig connectar una caixa de forma provisional a l'exterior per enregistar-hi imatges de forma continuada. Aquests dos fets demostren que són uns ocells força confiats. També han entrat a altres de les caixes però a cap d'elles van arribar a fer-hi niu.

una mallerenga carbonera (Parus major) fotografiada a una de les menjadores instal·lades al jardí

i no m'oblido dels Verdums

Els verdums són els que menys han fet acte de presència. Durant els mesos de desembre a març se'ls podia veure alimentant-se a la menjadora. Quan va arribar la primavera van deixar de venir. El verdum mascle, quant estava menjant, era especialment combatiu i no deixava que els pardals el molestessin. Com es pot apreciar a la composició, el mascle té uns colors més vius que la femella.

 

 

Les tòrtores turques

Les tórtores turques van fer el niu entre les fulles d’una branca de palmera. L’estructura del niu era molt simple. Estava fet amb tijes de plantes. La femella va pondre dos ous que va covar durant més de vint dies. Durant aquest temps, no la vàrem veure, fora del niu en cap moment. Fins i tot ens vam preguntar si el mascle li portava el menjar al niu. La femella va aguantar les inclemències meteorològiques sense abandonar en cap moment. Un cop nascuts els dos pollets, van passar la majoria del temps sols o vigilats a distància perquè la mare només apareixia per alimentar-los.

 

Niu de tòrtora turca amb dos pollets. La fotografia s'ha fet des de la finestra d'una habitació a una distància de 3 metres.

Els altres ocells :

  • La Mallerenga blava ( Parus caeruleus o Cyanistes caeruleus).
  • La Mallerenga carbonera (Parus major).
  • El Verdum també anomenat Verderol comú (Carduelis chloris).
  • El pardal Xarrec (Passer montanus)
  • La Tòrtora turca (Streptopelia decaocto).

Imatges de la mallerenga blava

La mallerenga blava va fer el niu dins d'una caixa niu de plàstic (PVC) folrada amb una làmina d'aglomerat de suro. El suro li proporciona aïllament tèrmic.

 

 

i, per acabar, els principals competidors: Els pardals xarrecs

Al jardí, els veïns més nombrosos dels pardals comuns són els pardals xarrecs (passer montanus). Aquests darrers, els superen en nombre i ocupen la majoria de les caixes niu que hi ha penjades als àrbres. Les dues espècies entren en competència per l'aliment i per aconseguir llocs on fer el niu. Respecte d'aquest fet cal dir que, a casa, el pardal comú fa niu a les caixes que es troben ubicades a les parets o als balcons. En canvi, els pardals xarrecs han ocupat, des de fa anys, les caixes niu que es troben penjades als arbres (que són les que estan més allunyades de la casa).

Feu clic a sobre de les imatges per veure-les ampliades

Galeria d'imatges

Copyright © All Rights Reserved